Techniek

De voorkeuren voor de gebruikte technieken zijn gebaseerd op twintig jaar ervaring met hard- en software. Het zijn keuzes die de meest stabiele, snelle en veilige netwerkomgeving opleveren.

 

Besturingssysteem voor workstations en tablets

Als besturingssystemen voor uw pc, laptop of tablet zijn de bekendste in het algemeen de beste keuzes. Windows voor pc en laptop en OSX voor uw Mac zijn onomstreden. Waar het de software betreft zijn er wel vele goede alternatieven voor Microsoft Office. Daarbij kunt u denken aan Thunderbird of Libre Office. Of natuurlijk aan online software als Google Drive of Office 365.

Netwerk: de basics

File sharing, firewalls, routers, websites en smtp servers draaien natuurlijk op Linux. Voor de basics zijn CentoS en Debian de favoriet vanwege de nadruk op snelheid en stabiliteit. Voor webservers met Apache of NGIX is Ubuntu de keuze.

Wanneer een netwerk meer dan tien werkstations en/of werknemers telt wordt het interessant om een domain controller te installeren om beheerstaken centraal te regelen. Gebruikers, wachtwoorden en rechten worden daarmee centraal aangestuurd. Een domain geeft controle over wat er in uw netwerk gebeurt.

Backups

Backups zijn enorm belangrijk. Backups worden buiten uw pand bewaard zodat zelfs bij bijvoorbeeld brand u snel weer aan het werk bent. Er zijn volledige wekelijkse en dagelijkse backups maar ook backups die elke paar uur een kopie opslaan van bestanden waar u in werkt. Voorbeelden van gebruikte backupsoftware zijn rsnapshot en Bareos.

Virtualisatie

Wanneer u zelf servers in bezit heeft of die wilt gaan aanschaffen kunt u niet om virtualisatie software heen. Met virtualisatie bespaart u enorm op de kosten van hardware door meerdere servers op dezelfde hardware te installeren. BitPart heeft ruime ervaring met zowel VMWare als Xen.

Monitoring

Icinga is software waarmee alle diensten en processen tot in detail zijn te monitoren. Voor de hand liggen schijfruimte, processor- en geheugengebruik van uw server(s). Ook valt te denken aan checks of de backups gelukt zijn en of website goed werkt. Monitoring software geeft ook inzicht in de ontwikkeling van uw netwerk en waarschuwt voor dreigende storingen en mogelijk te verwachten investeringen in nieuwe hardware.

Cloud

Cloud servers neemt BitPart af bij Transip of bij Amazon. Transip is gevestigd in Nederland en de communicatie is daarmee directer en makkelijker. De mogelijkheden bij Amazon zijn groter. Zo biedt Amazon een jaar lang een gratis (kleine) virtuele server.