Windows 10 nog steeds gratis?

Na de release van Windows 10 kon iedereen die Windows 7 of Windows 8 op zijn computer geinstalleerd had gratis upgraden naar het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Dat aanbod gold tot augustus 2016, daarna moest er betaald worden voor een upgrade.

Het blijkt echter dat Microsoft voor gebruikers van zogenaamde ondersteunende technologiën een uitzondering maakt. Daarvoor is er via een speciale site nog steeds een gratis upgrade beschikbaar, onduidelijk is echter wel wat precies de vereisten zijn om van het aanbod gebruik te mogen maken. Onder ondersteunende technologiën vallen namelijk zaken als het vergrootglas, on screen toetsenbord en ook keyboard shortcuts. Een nogal breed scala aan functies dus.

Microsoft maakt het erg makkelijk om op deze manier te upgraden en vraagt op geen enkele manier om bevestiging of bewijs dat je daadwerkelijk ondersteunende technologiën gebruikt, de officiële reactie van Microsoft zou “It is not intended to be a workaround for people who don’t use assistive technology and who missed the deadline for the free offer” zijn. Daarmee zeggen ze niet dat het illegaal is, maar dat het “niet de bedoeling” is. Als je de accessibility functies gebruikt kun je natuurlijk zowiezo van het aanbod gebruik maken.

Voor meer informatie en de upgrade zelf: https://www.microsoft.com/nl-nl/accessibility/windows10upgrade

Check wel je privacy settings in Windows 10 want daar zitten wel een aantal opvallende opties in (waarover binnenkort meer).