Owncloud: cloud maar toch niet

Iedereen werkt in de cloud.

Of het nou een e-mailadres bij gmail of outlook.com is of opslag van de foto’s van je mobiel, we maken bijna allemaal gebruik van clouddiensten. Overal toegang hebben tot al je mail, documenten, foto’s en zelfs je financiële administratie of klantenbestand is erg handig en praktisch. In het geval van bedrijven kan het ook behoorlijke besparing opleveren, opslag of accounts die niet meer in gebruik zijn worden immers gewoon uitgeschakeld en de bijbehorende kosten stoppen dan ook. In het geval van een startende onderneming zijn via de cloud diensten beschikbaar die normaal een behoorlijke investering vragen aan hardware en softwarelicenties. Je kunt hierbij denken aan bijv Exact, Afas of Microsoft Exchange. Besparingen zijn er ook op het gebied van het beheer, vaak hebben cloud diensten een gebruiksvriendelijke manier om de producten te beheren zonder dat de tussenkomst van een systeembeheerder nodig is.

Zijn er dan geen nadelen aan de cloud?

Die zijn er uiteraard ook. Eigen hard- en software aanschaffen is op de lange termijn goedkoper. De maandelijkse afschrijving ligt lager. Je kunt aangeschafte software vaak heel lang gebruiken zonder per se een nieuwe versie te installeren. En je hebt zelf controle over de versie die je gebruikt en dus ook over wanneer je upgrade. Dat kan, zeker bij geavanceerdere toepassingen, noodzakelijk zijn om ervoor te zorgen dat de software goed blijft werken.
Een ander aspect is privacy en beveiliging. Waar servers en applicaties die zich in uw eigen beheer bevinden alleen voor uw eigen medewerkers toegankelijk zijn, zijn clouddiensten vaak via het internet bereikbaar, dat kan het makkelijker maken voor derden om bij uw data te kunnen.

Owncloud combineert een aantal van de voordelen van beide werelden in één product.

De software wordt geïnstalleerd op uw eigen server zodat uw gegevens in uw eigen beheer blijven. Tegelijkertijd maakt de software uw data via een app of een browser beschikbaar op zowel uw computer als uw mobiele telefoon, tablet of laptop. Owncloud is opensource en dus kosteloos te gebruiken.
Op de site van Owncloud vind u een demo die een eerste indruk geeft van de software:

https://demo.owncloud.org/